Алкідні лакофарбові матеріали

Алкідні лакофарбові матеріалиЛакофарбові матеріали являють собою оздоблювальні матеріали, що утворюють на поверхні, що покривається міцну плівку. Лакофарбові матеріали складаються з пленкообразующего речовини, пігментів і різних отвердителей, наповнювачів і т.д. 

Серед різноманітних за складом лакофарбових матеріалів останнім часом досить популярними є алкідні. У алкідних лакофарбових матеріалах плівкоутворювальним матеріалом служать алкідні смоли і полімери, що виходять при взаємодії спиртів з кислотами при реакції поліконденсації. Залежно від спирту алкідні смоли можуть бути гліфталевих (беруть гліцерин і кислоту) або пентафталевими (беруть пентаеритрит і кислоту), відповідно розрізняються і лакофарбові матеріали. До алкидні смолам додають різні модифікатори (рослинні масла, жирні кислоти масел, штучні жирні кислоти та інші), які надають поверхням отверділих смол пластичність, а також здатність до висихання, до розчинення у воді або органічних розчинниках. Використовують композиції алкідних смол з різними полімеризаційного смолами. Алкіди мають високу стійкість до дії вологи, луги, впливу різних атмосферних чинників. 

До алкидні лакофарбовим матеріалів відносять лаки, грунтовки, емалі, шпаклівки. Алкідні лаки є розчинами алкід в органічних розчинниках. Лаки застосовують у виробництві алкідних емалей (напівфабрикатні лаки) і безпосередньо за призначенням вони надходять у продаж (товарні). Емалі, грунтовки, шпаклівки – це суспензії, що складаються з пігментів, наповнювачів і полуфабрикатних лаків. 

Властивості алкідних лакофарбових матеріалів істотно залежать від типу входять смол і полуфабрикатних лаків, виду модифікатора, різну кольорову гаму забезпечують пігменти. Лакофарбові матеріали, модифіковані напіввисихає маслами, сохнуть повільніше, при цьому знижується зносостійкість виробів. 

Лакофарбові матеріали, у яких модифікатором алкід є лляне масло або його суміш, висихають швидко. Якщо порівнювати пентафталеві і гліфтальовиє лакофарбові матеріали, що мають схожі модифікатори, то перші швидше висихають і утворюють більш міцні покриття. 

Алкідні лакофарбові матеріали використовуються на будівництвах, туди вони надходять у великій упаковці (бочках), а також їх можна придбати в невеликих банках для ремонту квартири або будинку. Особливо великим попитом користуються якісні грунтовки, емалі, лаки, тобто такі матеріали, якими можна без проблем фарбувати, лакувати поверхні, раніше пофарбовані олійною фарбою або шпаклювати під фарбування різними фарбами, емалями, лаками. Алкідні лакофарбові матеріали придатні для покриття дерев’яних і металевих поверхонь, їх можна застосовувати для обробки внутрішніх і зовнішніх поверхонь, вони надають декоративність і привабливість вкриває поверхню. При цьому їх витрата більш економічний у порівнянні з витратою масляної фарби і за кількістю матеріалу, і по грошах.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.