Чому плачуть вікна?

вода на окнеМеталопластикові вікна – мрія будь-якої господині. Адже його не потрібно фарбувати, відмивати годинами і заклеювати на зиму. Такі пластикові вікна з гарантією захищають від дощів, протягів, пилу і холоду. Та й вид житла з ними змінюється в кращу сторону. Встановивши пластикове вікно багато хто, як правило, радіють лише до настання на вулиці холодів. Прокинувшись морозним зимовим ранком і глянувши у вікно частенько можна побачити конденсат на склі. Що з цим робити? «Йти в фірму, яка встановила неякісне вікно», – скажете Ви. Але якщо розібратися, то вийде все в точності до навпаки. Чому? А тому, що віконце запітніло якраз із за того, що воно повністю герметично. Адже якби воно було поганої якості або неправильно встановлено – був би приплив свіжого повітря навколо скла і тоді б воно навряд чи запітніло.

Для того щоб зрозуміти принцип випадання конденсату потрібно знати, що це залежить від трьох змінних: температура і відносна вологість у приміщенні, а також температура поверхні внутрішнього скла. Чим вище вологість повітря в кімнаті тим вище може бути температура «точки роси»- температура, при якій поверхня почне пітніти. Як тільки будуть створені необхідні умови (або температура скла впаде внаслідок похолодання на вулиці, або вологість у кімнаті підніметься до критичної позначки), скло обов’язково почне пітніти. Із законами фізики не посперечаєшся. Причому відносна вологість тісно пов’язана з температурою. При падінні температури всього на 10 С вологість збільшується на 5% (на те вона і відносна). 

Ну, припустимо, з фізикою все зрозуміло. Але питання, то залишився! Чому плачуть вікна, звідки конденсат, якщо раніше його ніколи не було? Причин може бути декілька:

Волога в приміщенні може з’явитися в процесі висихання (випаровування з них вологи) будівельних або штукатурних матеріалів після недавньої споруди або ремонту будівлі в цілому або окремого приміщення. Причому після ремонту процес висихання може зайняти кілька місяців, а після нової споруди навіть кілька років. 

Також випаровування вологи в приміщення відбуваються в ході нашої звичайному житті: купання, приготування їжі, прання, наявність кімнатних квітів і навіть сама присутність людини в приміщенні. Ніби все це непомітні дрібниці і від них, на перший погляд, вологість не особливо підніметься, але якщо взяти приблизні дані і порахувати, скільки літрів (саме літрів, а не грам) вологи випаровується в процесі нашого звичайного проведення часу вдома, то вийде значна кількість.

 

Джерело вологоутворенняКількість вологи г / год 
Людина, в стані спокою40 г / год
Людина, зайнята господарством90 г / год
Квітка в горщику (серед. розміру)10 г / год
Готування і прибирання, миття1000 г / год
Пральна машина300 г / год
Душ / Ванна2600 г / год
Вільна водна поверхня200 г / год

 

Волога може накопичуватися через погану роботи, а то й зовсім відсутність припливно-витяжної вентиляції, наявність якої в будь-якому житловому приміщенні обов’язково. Навіть при нормальній роботі «витяжки» неможливо забезпечити нормальну вентиляцію, адже після установки нових герметичних вікон свіжому повітрю, який раніше надходив з щілин і мікротріщин в дерев’яних вікнах, взятися нізвідки. 

Ще однією поширеною причиною випадання конденсату на склі є широке підвіконня. Так, так, саме така нехитра річ, як красивий, а можливо ще й прикрашений живими квітами, широке підвіконня, так вдало прикриває батарею опалення. Яке відношення підвіконня має до вологості або температури? Сам по собі підвіконня – абсолютно ніякого. А ось цей самий підвіконня, встановлений таким чином, що прикриває зверху батарею опалення – перешкоджає нормальній циркуляції теплового повітря уздовж поверхні склопакета, що призводить до зниження температури близько скла і скупченню в цій області надмірної вологи.

І найголовнішою, на сьогоднішній день, причиною того що вікна «плачуть», на жаль, є ми самі. Адже причиною є обраний нами склопакет. Майже будь-яка фірма, в якій Ви будете замовляти вікна, попереджає своїх клієнтів про те, що однокамерний склопакет (у якому тільки два скла), без застосування енергозберігаючих технологій, за коефіцієнтом опору теплопередачі згідно ГОСТу не підходить для застосування в нашій кліматичній зоні. Так як опір теплопередачі в даному склопакеті нижче «норми», при нормальних у нашому регіоні зимових температурах на вулиці навіть при дотриманні «правильних» температури і вологості в приміщенні такий склопакет може почати пітніти.

PS: Якщо у Вас вдома «плачуть» вікна, не поспішайте звинувачувати в цьому віконну фірму. Повірте, фірми-оконщікі були б раді виправити причину запотівання вікон, якби це було в їх силах.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.